Technologie laat de zorgkosten dalen

De zorgkosten kunnen wel omlaag. Hoewel de vergrijzing een flinke hap uit het beschikbare budget neemt, ontstaan er op technologisch gebied weer mogelijkheden om een budgettair bloedbad af te wenden.

Traditioneel wordt vanuit de productiefactor arbeid naar de zorgkosten gekeken. Het is zaak die dure factor gedeeltelijk te substitueren door mensvriendelijke technologie. De uitdaging is om informatietechnologie ter ondersteuning van zorg- en administratieve processen strategisch in te zetten. Dus niet enkel voor verplichtingen vanuit de wetgeving maar juist vanuit de invalshoek: hoe maak ik de zorg beter en veiliger en tegelijkertijd ook efficiënter.

Hoe? Informatiesystemen bevatten een schat aan kennis over de cliënten en uit te voeren zorgtaken. Door die te koppelen aan fysieke technologie zijn bepaalde taken uit het ecd uit te voeren door de technologie. Het ecd stuurt de technologie dus aan.

Geluidsensoren
Bij een gehandicaptenzorgorganisatie in Limburg hebben ze geluidsensoren geplaatst op de kamers van de cliënten. Op het moment dat er ergens iets gebeurt, opent op de alarmpost het dossier van de cliënt om wie het gaat. De medewerker op de alarmpost ziet de essentiële gegevens van de betreffende cliënt voor zich, weet wie de cliënt is en wat voor problemen er doorgaans en actueel spelen. Hij  of zij kan dan beoordelen of er al dan geen actie vereist is. En het blijven roepen van “zegt u het maar” tegen een bijna dove cliënt heeft geen zin. Daar moet je gewoon naar toe. En een mevrouw die na een val net uit het ziekenhuis terug is, vraagt op dat moment een andere benadering dan een week geleden. De combinatie van thuis- en informatietechnologie heeft ervoor gezorgd dat er per locatie geen slaapdienst meer nodig is.

Beeldschermtechnologie
Ik sprak onlangs een professor die beeldschermtechnologie ontwikkelt waarmee de emotie van cliënten is waar te nemen. Als dat al mogelijk is, kun je op een nog intelligentere manier met informatie omgaan. Bijvoorbeeld, een dementerende cliënt belt op omdat hij zijn pillen niet heeft gehad. De beeldschermtechnologie kan detecteren of de cliënt  het bij het rechte eind heeft en kan dankzij de spraaktechnologie hierop reageren. Bovendien kan het slimme beeldscherm ook beoordelen of er menselijke actie is vereist. Deze techniek staat nog in de kinderschoenen maar als je met die professor praat, gaat er een wereld voor je open. We kunnen echt heel veel met technologie, het is een kwestie van tijd totdat die massaal wordt toegepast in de zorg. Wat daar voor nodig is? Een bruggenbouwer tussen de techniek en de dagelijkse praktijk in de zorg.

We staan nu voor een enorme paradigmashift. Door het ecd weten zorginstellingen alles over de cliënt en kunnen die informatie snel naar boven halen. Veel zorginstellingen realiseren zich dit niet maar met het ecd kan je zoveel doen: technologie aansturen en zo de factor menselijke arbeid terugdringen.

Gezondheidsapps
En wat te denken van de opkomst van gezondheidsapps. Die monitoren je hartslag, bewegingspatroon, bloeddruk, de uren dat je slaapt, je voedingspatroon, geven advies over hoe je gezondheid beter kan en bouwen een dossier op. Die apps werken vaak samen met slimme weegschalen, horloges en andere draagbare elektronica (wearables). Gezondheidsapps zullen binnenkort met de introductie van Apple’s besturingssysteem iOS 8 en Google Fit echt doorbreken.

Nu nog ga je naar een zorgorganisatie waar ze onderzoeken wat er met je aan de hand is. Door gebruik van de gezondheidsapps ga je straks naar een zorginstelling met een diagnose. Bij de zorginstelling wordt automatisch een zorgdossier aangemaakt en gevuld met de informatie die de zorgapp’s hebben verzameld. Doordat de zorgapps en –toepassingen de diagnose stellen, kunnen zorgkosten dalen. Leidt dit tot privacy schending? Er vindt op het gebied een enorme verandering plaats hoe mensen daar tegenaan kijken. De jonge generatie gaat door social media al op een andere manier met het begrip privacy om. Dit zal naar mijn mening alleen maar toenemen. Dat opent de deur voor gecombineerde inzet van informatie en fysieke technologie. Daarmee zorgt technologie voor daling van de zorgkosten.

 

Dit blog is eerder gepubliceerd op ZorgVisie ICT en is cocreatie met Jan Pol, directeur Gezondheidszorg van UNIT4 en Tom Modderkolk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s