Besparen met ehealth – deel II

In het in 2010 verschenen rapport ‘Zorg voor je gezondheid’ (april 2010) maakte de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) duidelijk dat het tijd wordt dat mensen de omslag maken van denken in termen van ziek zijn en zorg nodig hebben naar handelen op basis van gezondheid en gedrag(sverandering).

In een volgend rapport ‘Sturen op gezondheidsdoelen’ (juni 2011) schreef de RVZ dat de patiënt niet in staat is die omslag van ZZ naar GG zonder hulp te maken. Het is duidelijk dat alle stakeholders hierin verantwoordelijkheden hebben. Voor deze transformatie, die naar verwachting ook kostenbesparend zal zijn, is de inzet van ehealth nadrukkelijk een kans.

eHealth inzetten voor transformatie
Het HTB-diagram geeft weer dat ehealth als kans aangegrepen kan worden bij de transformatie van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Ik zie drie soorten ehealth of eigenlijk drie niveaus van digitale services:

  • Zelfservice. Voorbeelden hiervan zijn het maken van afspraken en het invullen van anamneses door de patiënt zelf.
  • Zelfmanagement/Telezorg. Voorbeelden hiervan zijn het meten van waarden en het hierop reageren door de patiënt zelf al dan niet in afstemming met een ‘zorg service centrale’ die voor de telezorg kan zorgen.
  • Co-creatie van zorg en welzijn. Hierbij bepalen patiënt en zorgverlener gezamenlijk vraag en aanbod wat leidt tot maatwerk voor de patiënt. Of zoals minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn recent schrijven in de VWS-agenda ‘Van systemen naar mensen‘: Mensen moeten de mogelijkheid hebben de regie en verantwoordelijkheid te pakken voor hun eigen behandeling. Om keuzes te maken en een behandeling in te passen in hun leven. Toepassingen zoals eHealth kunnen hieraan bijdragen.”

htb-bollen

eHealth: drie niveaus van innovatie
In onderstaande HTB-matrix worden deze drie niveaus van eHealth afgebeeld op verschillende processen in een zorgorganisatie. Door te starten met zelfservice worden kosten bespaard en wordt traffic gegenereerd. De MultiVlaai in een winkelcentrum bij mij om de hoek, met een winkelpui kleiner dan 10 meter, ontvangt meer dan 30% van haar bestellingen via internet. Bij het Flevoziekenhuis deden we met PinkRoccade Healthcare in het verleden een project waarbij meerdere specialismen percentages tussen de 30 en 40 bereikten voor het maken van afspraken via internet (door patiënten). Dit daalde naderhand door de introductie van DigiD.
Patiënten, zorgverleners en andere medewerkers raken gewend aan het gebruik van digitale services van zorgorganisaties. De verschillende cellen in de onderstaande matrix bevatten voorbeelden van procesinnovaties die leiden tot substitutie.

htb-matrix

a zelfservice volgt zelfmanagement. Dit leidt tot taakverschuiving in het zorgnetwerk van de patiënt met name inzake inhoudelijke zorgactiviteiten. Co-creatie leidt tot het gezamenlijk bedenken en realiseren van bijvoorbeeld het integraal individueel zorgplan. Hierbij wordt de integrale zorgbehoefte geconcretiseerd in zorgvragen en worden zorgvraag en zorgaanbod zo goed en veel mogelijk patiëntspecifiek op elkaar afgestemd.

Disruptive innovations
Doblin en andere innovatiemethodieken leren ons dat drie of meer innovaties tegelijkertijd in (samenhangende) processen leiden tot doorbraken. Een voorbeeld hiervan is het maken van afspraken en het invoeren van anamneses door patiënten. Het eerste leidt tot voordelen voor de ziekenhuisorganisatie en het tweede tot efficiëntie en meer diepgang in het eerste consult bij medisch specialisten.

Kennis van dergelijke innovatiemethodieken is een must voor elke zorgorganisatie die succesvol wil innoveren.

Dit blog is eerder verschenen op DigitaleZorgGids.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s